HOUSING BLOCK F12

A NEW-GENERATION SERVICE STATION

The current BP service station, located at 84 Quai Perrache, has to be transferred to make way for “Le Champ”: the future greenbelt of La Confluence. This is why a new service station will be built on Cours Charlemagne, along Passage Magellan. The design, selected in 2019, had two major strengths: the quality of its integration into the urban fabric and its respect for the environment.

IN BRIEF

  • Completion date : 2022 
  • Stakeholders : 
    • EG Group
    • Hamonic + Masson & associés (architects)
    • Marco Rossi (landscape architect) 
  • Land area : 3 000 sq. meters
  • Built-up area : 580 sq. meters (floor area)

DEVELOPMENT PLAN

The project has three structures:

  • a covered area fitted with:
    • 3 fuel pumps for cars,
    • a fuel pump for heavy trucks,
    • a charger for electric vehicles,
  • a car wash,
  • a retail building with an area of 490 sq. metres featuring:
    • on the ground floor, the payment terminals, offices and a shop,
    • on the first floor, a restaurant with a huge outdoor dining area, with a plant-covered roof.

Locate

UNIQUE FEATURES

INTEGRATED ARCHITECTURE

Metal, wood and glass were chosen to give the building an elegant, graceful appearance and to integrate it into its environment, which is both wooded and urban. The completely transparent ground floor was designed as an extension of the public space, providing various services. Large windows and the terrace provide beautiful views of the Musée des Confluences and the Docks. On the roof, the architects designed a glass-walled observation tower.

We have planned a multi-purpose building, opening out onto the city. The spatial, design and technical innovations will provide Lyon with a great new meeting place.”

Hamonic + Masson & Associés

CONSTRUCTION

The metal structure of the service station is filled with Biofib cellulose wadding. Made of cotton wool and hemp, this bio-sourced material offers good thermal and sound insulation, with less of an environmental impact. The building uses materials with a low environmental impact or locally sourced from the Auvergne Rhône-Alpes region. The concrete used for the floor will be made with recycled aggregates.

The project aims to be energy-efficient. To this end, it features 230 sq. metres of photovoltaic panels on the roof. Special attention was also given to the insulation. Lyon Confluence will monitor the building's consumption data for two years.

The plant-covered roof will serve to retain water. An extra tank will be installed to store rainwater, which will supply the car wash and be used to water the green areas. The rinse water from the car wash will be recovered and treated.

FOSTERING BIODIVERSITY THROUGH THE SOIL

The permeability of the soil is an important part of the project, applying to 55% of the soil.

The project uses a soil fertilisation process initiated in the Champ greenbelt, which will provide the station with a portion of its recomposed topsoil. A variety of plant species will be planted over time in accordance with a vegetation plan that enables each plant species to enjoy optimal conditions for its development.